Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Απολέπιση Τώρα! Με AHA και BHA..


aha

Η λέξη απολέπιση δεν σου φέρνει στο μυαλό εικόνες όμορφες, ελκυστικές..Κάθε άλλο θα έλεγα. Είναι όμως αυτό που ακριβώς χρειάζεται το δέρμα για να έρθει στα “ζύγια” του που λένε. Είτε έχεις ξηρή επιδερμίδα και θέλεις να απαλλαγείς από το εκνευριστικό ξεφλούδισμα και την θαμπάδα, είτε λιπαρή και θέλεις να αποσυμφορήσεις και να ξεμπλοκάρεις τους πόρους σου, η απολέπιση είναι αυτή η οποία θα σε οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και το αποτέλεσμα αυτό που θέλουμε είναι φυσικά ένα πιο απαλό και καθαρό δέρμα.
Η διαδικασία αυτή μπορεί εύκολα να γίνει στο σπίτι έχοντας βέβαια τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα. Σημαντικό επίσης είναι να μην υπερβάλλεις με την απολέπιση ως προς την συχνότητα και φυσικά να γίνεται με απαλές κινήσεις ώστε να αποφεύγεται ο μικροτραυματισμός και ερεθισμός του δέρματος κυρίως όταν η απολέπιση γίνεται με προϊόντα που περιέχουν κόκκους. Προσωπικά έχω περιορίσει αυτόν τον τρόπο απολέπισης, με μηχανικό τρόπο δηλαδή, γιατί το δέρμα μου μπορεί πολύ εύκολα να εμφανίσει κάποιο σπυράκι μετά από αυτήν την διαδικασία τριβής, αν και βρίσκω ότι αφήνει την επιδερμίδα μου εξαιρετικά απαλή.

Το τελευταίο διάστημα προτιμώ λοιπόν την απολέπιση με οξέα ή όπως συνηθίζονται να λέγονται στον κόσμο της κοσμετολογίας AHA (Alpha Hydroxy Acid) αλλά και BHA (Beta Hydroxy Acid). Και επειδή ήδη βλέπω τον πανικό ζωγραφισμένο στα πρόσωπα μπροστά στο “άκουσμα” της λέξης οξύ και γιατί να κάνω κάτι τέτοιο στο πρόσωπό μου, ας σπεύσω να διευκρινίσω τα εξής:  Τα οξέα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από ουσίες που προέρχονται από φυσικές πηγές όπως είναι το ζαχαροκάλαμο, τα φρούτα, το γάλα, ο χυμός τομάτας και άλλες πηγές.  Τα πιο διαδεδομένα  οξέα τα οποία χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία είναι το γλυκολικό οξύ, το λακτικό, το κιτρικό, το τρυγικό και είναι ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην ήπια απολέπιση του δέρματος, την απάλυνση των λεπτών γραμμών και σημαδιών από ακμή, καθώς και στην λαμπερή και απαλή όψη της επιδερμίδας. Χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες, ενώ μακροπρόθεσμα λόγω της απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και της ανανέωσης που προκαλούν στο δέρμα επιβραδύνουν την γήρανσή του. Το σαλικυλικό οξύ το οποίο είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε πολλές κρέμες οι οποίες κυρίως καταπολεμούν τις ατέλειες του δέρματος είναι ένα παράδειγμα BHA οξέος και τα οποία λέγεται ότι διεισδύουν σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος απ’ ότι τα AHA. (ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσοι είναι αλλεργικοί στην ασπιρίνη νομίζω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καλλυντικά με σαλικυλικό οξύ χωρίς την άδεια του γιατρού τους). Και επειδή φτάνει με τις επιστημονικές αναλύσεις, ας δούμε παρακάτω τα προϊόντα που έχω δοκιμάσει εγώ με την σειρά που εμφανίζονται στην φωτογραφία:


1. Mario Badescu glycolic foaming cleanser. Είναι ένα αφρίζον καθαριστικό με γλυκολικό οξύ το οποίο χρησιμοποιείται 1 με 3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου και στόχο έχει να μειώσει τις ατέλειες της προβληματικής επιδερμίδας είτε είναι λιπαρή είτε ξηρή. Προσωπικά δεν μου πολυαρέσει το γεγονός ότι περιέχει Sodium Lauryl Sulfate, ένα δηλαδή πολύ ισχυρό αφρίζον καθαριστικό συστατικό το οποίο ξηραίνει την επιδερμίδα και γι’αυτό δεν το πολυχρησιμοποιώ. Το μπουκαλάκι αυτό είναι δείγμα  το οποίο είχα βρει παλιότερα στο συνδρομητικό κουτί Glowbox.

2. Alpha H Liquid Gold. Πολλές θα το έχετε ακούσει, άλλες μπορεί και να το έχετε χρησιμοποιήσει. Είναι επίσης ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ το οποίο χρησιμοποιείται ως αγωγή για το πρόσωπο 1 με 3 φορές την εβδομάδα (προσωπικά το χρησιμοποιώ 1 φορά) και είναι υγρό και άχρωμο. Σαν νεράκι δηλαδή. Εφαρμόζεται το βράδυ και καλό θα ήταν να μην εφαρμόζεται κάποιο σέρουμ ή κρέμα από πάνω για να είναι έτσι πιο έντονη η δράση του. Μπορεί να αισθανθείς ένα μικρό μυρμήγκιασμα αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό, αν βέβαια έχεις υπερευαίσθητο δέρμα  καλό θα ήταν να βάλεις το προϊόν σε ένα βαμβάκι το οποίο προηγουμένως θα έχεις μουσκέψει με λίγο νερό έτσι ώστε να είναι ελαφρώς διαλυμένο και το δέρμα να αρχίσει να συνηθίζει σ' αυτό. Σημαντικό επίσης είναι την επόμενη μέρα να χρησιμοποιήσεις μία αντηλιακή με ισχυρό δείκτη προστασίας γιατί το δέρμα μετά από τέτοια έντονη απολέπιση γίνεται πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Η αίσθηση που μου αφήνει την επόμενη μέρα είναι ότι κάνει το δέρμα πιο σφιχτό και σφριγηλό και μακροπρόθεσμα εμφανίζει όλο και λιγότερο συχνά ατέλειες, ενώ σημαδάκια από παλιότερα σπυράκια μειώνονται αισθητά.

3. Clarins Gentle Exfoliator Brightening toner. Αυτό είναι ένα toner το οποίο επίσης δεν χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση και το οποίο επίσης περιέχει γλυκολικό οξύ, ταρταρικό ή τρυγικό οξύ (το οποίο βρίσκεται κυρίως στα σταφύλια), αλλά και σαλικυλικό οξύ. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου το εφαρμόζω με έναν βαμβακάκι και μετά από κανένα πεντάλεπτο συνεχίζω με ένα ενυδατικό toner και μετά την κρέμα μου ή και κάποιο σέρουμ ενδιάμεσα. Σαν δεύτερο συστατικό αναφέρεται το αλκοόλ αλλά δεν έχω παρατηρήσει να μου ξηραίνει το δέρμα, ίσως γιατί επίσης περιέχει γλυκερίνη και έτσι ισορροπεί την επίδρασή του, αλλά το αναφέρω ούτως ή άλλως κυρίως για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

4. Frezyderm Volpaderm AHA Cream. Πρόκειται φυσικά για ένα προϊόν φαρμακευτικό της πολλή γνωστής ελληνικής εταιρείας Frezyderm την οποία συνιστούν και οι δερματολόγοι. Η κρέμα αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά το βράδυ και εκτός από τα οξέα περιέχει επίσης ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό νάτριο το οποίο προέρχεται από το υαλουρονικό οξύ, βούτυρο καριτέ (shea butter), aloe vera, έλαιο jojoba και centella asiatica το οποίο είναι ένα συστατικό επουλωτικό και αναπλαστικό. Επίσης την επόμενη μέρα το δέρμα μου είναι εξαιρετικά απαλό και λείο.

5. Ren Glycolactic Radiance Renewal mask. Είναι μία πολύ αποτελεσματική μάσκα 10λεπτης εφαρμογής με γλυκολικό, γαλακτικό, κιτρικό, αλλά και τρυγικό οξύ καθώς και Ω3 Ω7 λιπαρά οξέα και παπαϊνη. Είχα διαβάσει σε πολλά blogs ότι έχει απαίσια μυρωδιά αλλά πραγματικά εμένα δεν μου έχει δώσει καθόλου τέτοια εντύπωση. Έχει μία απαλή μυρωδιά εσπεριδοειδών η οποία μάλλον προέρχεται από το κίτρο και την παπάγια και η οποία για μένα δεν είναι καθόλου ενοχλητική. Το δέρμα μου είναι όντως πιο λαμπερό και φωτεινό μετά την εφαρμογή της, τώρα όσον αφορά τα μαύρα στίγματα και τις κηλίδες τα οποία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει δεν μπορώ να το επικαλεστώ, καθώς δεν έχω κάποιο από αυτά τα προβλήματα.

Λοιπόν εσείς χρησιμοποιείτε ή έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά ή παρόμοια προϊόντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου